[O1] Bęc i padło.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomEr
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 23

[O1] Bęc i padło.

zanim dostałem koty to próbowałem karbidem i zalewałem wodą
    trochę pomogło, wyniosły się do sąsiada, ale po jakimś czasie wróciły i już mi się nie chciało z tym karbidem bawić...
    najgorzej jest przed pierwszym koszeniem, potem to je taki sprzęt odstrasza...

czasami Octavia się obraża jak jeżdżę tym traktorkiem :lol:
  • Thundi
    L&K
    • 2005
    • 1157

[O1] Bęc i padło.

Parę miesięcy temu z Octy wyparował olej - po prostu w czasie jazdy zapaliła się kontrolka i okazało się że olej jest poniżej min na bagnecie, olej został dolany i pojechaliśmy dalej bez innych problemów.

Dziś rodzina wybrała się w krótką trasę (50km w jedną stronę) i jak wracali auto odmówiło posłuszeństwa. Z opisu po wjeździe na obwodnice Wrocławia coś chrobotnęło auto samo przeciągnęło do 4000obrotów po czym znowu coś chrobotnęło obroty zaczęły falować między 2000 a 2500, po chwili auto zgasło. Całość trwała 30sekund.
    Auto nie odpala, nie kręci - po przekręceniu kluczyka wszystko na desce gaśnie, z auta nic nie kapie, pod machę już nie zaglądałem (jutro rano obadam) szybka droga i stres spowodowały chęć ograniczenia czasu do minimum.

O awarii dowiedziałem się o 19:30 auto odholowywałem do Wrocławia (A6 dało rade) jutro rano przejazd do mechanika i mam nadzieje diagnoza.

PS: Trzymajcie kciuki.
    PS2: 275tyś, rozrząd był robiony niedawno.
    PS3 bo nie pokazuje a kiedyś było: 1.9TDI ASV
    O ortografie dba FF.
    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Krzylu
      Rider
      • 2008
      • 256

Silnik dostał samo zapłonu,rozgrzany olej się zapalił,silnik się rozbiegał i się skończył.

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

up.
        Jeśli trwało 30 sekund i obroty wzrosły tylko do 4000 nie jest to choroba wściekłych diesli.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• b-bar01
          Elegance
          • 2007
          • 985
          • Octavia I (1U2)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez JanuszSz
          Jeśli trwało 30 sekund i obroty wzrosły tylko do 4000 nie jest to choroba wściekłych diesli.
          jeżeli stało się to w czasie jazdy i auto było na 4/5 biegu to niestety Krzylu może mieć rację.
          najbardziej niepokojące jest to że nie kreci silnik i układ korbowy stoi a to wróży kłopoty.
          *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Thundi
            L&K
            • 2005
            • 1157

Zamieszczone przez b-bar01
            jeżeli stało się to w czasie jazdy i auto było na 4/5 biegu to niestety Krzylu może mieć rację.
            był 4 bieg całe zdażenie mialo miejsce na drodze ekspresowej przed AOW (Autostradowa Obwodnica Wrocławia) więc obawiam się że stało się właśnie to.

Niestety wspomniane A6 też zostało wyeliminowane na jakiś czas z życia, bo choć udało się odholować auto do mechanika to odwożąc rodzinę do pracy pani przede mną szybciej zahamowała, efekt jak o 5 wyszyłem z domu tak wróciłem o 10 i czekam na ciężkie telefony.

PS: Audi przynajmniej jeździ ale przód do roboty

[ Dodano: Czw 27 Lut, 14 13:59 ]
            Aktualizacja:
            Skoda ożyła, biały dym brak mocy ale silnik chodzi.
            Wstępny wynik znany: choroba wściekłych diesli (ciekawe skąd a raczej od którego auta załapało). Po ponad 275tyś turbosprężarka powiedziała papa i próbowała wydostać się z auta, wraz z nią odeszło parę innych elementów (czujnik temperatury) ale silnik jeszcze zostaje. Zakład ma się uwinąć więc prawdopodobnie auto szybko wróci na drogi (cena roboty przystępna z 2 letnią gwarancją).

[ Dodano: Czw 27 Lut, 14 22:10 ]
            Aktualizacja nr2:
            Skoda wróciła pod dom - choć narazie z kagańcem aż się turbina przyzwyczai do auta ale jeździ.
            O ortografie dba FF.
            Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
            http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...